De ingebeelde zieke (9+)

De goedgelovige Argan denkt voortdurend dat hem wat mankeert. Hij heeft last van hartkloppingen, maagkrampen en hoofdpijn. Een dokter als schoonzoon lijkt hem daarom een goed idee. Maar zijn dochter Angelique denkt hier heel anders over en heeft haar oog al op de aantrekkelijke Cleante laten vallen. In een komisch spel vol intriges zorgt Toinette, de slimme dienstmeid, dat de jonge geliefden bij elkaar komen.happy together

Een snelle en uitbundige komedie over aanstellers, charlatans en ware liefde.

De ingebeelde zieke werd in 2001 gemaakt in coproductie met voormalig Theatergroep Wederzijds (nu gefuseerd met Huis aan de Amstel als De Toneelmakerij).

De pers over De ingebeelde zieke:

“Met maar twee acteurs en een hele groep levensgrote poppen ontstaat de wereld van hypochonder Argan. (…) Zijn beduimelde witte hemd komt gaandeweg onder de vaalbruine, rode en onbenoembare klodders te zitten en de man klaagt steen en been terwijl Toinette zuchtend zijn braaksel van de spiegel veegt. Hier zijn twee rasacteurs aan het werk die moeiteloos een bizarre wereld scheppen.” (NRC Handelsblad)

”Er valt veel te genieten in deze fysieke voorstelling, op verschillende niveaus. Okee, Güthschmidt grijpt in de toiletpot om zijn eigen poep te proeven. Maar hij speelt ook luchtgitaar, klimt tegen de muren, kermt, gilt, scheldt en huilt. Elout Hols groteske poppen zijn een pure vreugde om te zien.” (Het Parool)

“Güthschmidt en Hol komen in de regie van Ad de Bont tot opvallende spelprestaties. Elout Hol wisselt pijlsnel heen en weer tussen de stemmen en karakters van de verschillende poppen en de dienstmeid speelt hij minstens zo virtuoos.’ (Trouw)

Speelperiode: 2001 en februari/maart 2013

Credits
Regie & bewerking: Ad de Bont
Tekst: Molière
Spel: Matthieu Güthschmidt en Elout Hol