Talentontwikkelingsupdate: Lotte Visser

Het Stoere Prinsesje (5+)

Weet je nog, Sammie? (6+)

Oma, mag ik mijn pop terug? – de film

Met acteurs Elout Hol, Mark Haayema en Sanne van Dijk maakten we een prachtige filmversie van de voorstelling Oma, mag ik mijn pop terug?. Een nieuwe stap voor ons gezelschap, waarin samen met regisseurs Erik Franssen en Jelle Tigchelaar is gezocht hoe het vakmanschap van Theater Gnaffel te vertalen naar het witte doek. Deze ontmoeting van film en theater levert een uniek resultaat tussen beide werelden. De film is nu beschikbaar voor het onderwijs.

De film is doorlopend beschikbaar en geschikt voor alle groepen 3 t/m 6. Na aanmelding ontvangen scholen een persoonlijke link die vier weken geldig is. De film kan dus op ieder gewenst moment in de klas bekeken worden. Dat kan in z’n geheel of in twee afleveringen. Totaal duurt de film 45 minuten.

Een uniek aanbod voor scholen om op een zelf gekozen tijd, aansluitend op het lopende programma ruimte te maken voor kwalitatief cultuuronderwijs.

De film komt inclusief een uitgebreid digitaal educatief pakket met daarin de trailer, suggesties voor een nagesprek en verschillende opdrachten. Kosten per leerling: € 2,50. Voor meer informatie kunt u contact opnemen via onderwijs@gnaffel.nl.

Foto: Erik Franssen

Kleine Neptunus (schoolvoorstelling)

Kleine Neptunus is een fonkelnieuwe, beeldende muziektheatervoorstelling in samenwerking met Phion, orkest van Gelderland en Overijssel. Het gaat over het verschil tussen dingen moeten en dingen willen. Over dat je soms niet alles in je eentje kunt oplossen. En dat hulp vaak uit onverwachte hoek komt. Een bijzondere voorstelling die dove en slechthorende kinderen, kinderen met Nederlands als tweede taal of een taalontwikkelingstoornis én goedhorende kinderen samen kunnen beleven.

Als zoon van Grote Neptunus, de heerser van de zee, wil Kleine Neptunus graag net zo groot zijn als zijn vader. Hij wil dezelfde dingen doen en mogen, maar als hij de drietand van Grote Neptunus inpikt, komt hij erachter dat dat niet zo makkelijk is. Het is de aanleiding voor de confrontatie van Kleine Neptunus met zichzelf, zijn vader én met de andere bewoners van de zee.

Credits:
Schrijver: Benny Lindelauf | Componist: Thomas Beijer | Regie: Rob Vriens | Vormgeving: Elout Hol en Cynthia Borst | Poppenspelers: Noralie Jansen, Willeke de Boer, Aniek Stokkers | Tolken Nederlandse Gebarentaal en muziek: Mirjam Stolk, Hanneke de Raaff | Dirigent: Sander Teepen | Programmamaker: Eva Wilgers.

Deze voorstelling is geschikt voor leerlingen uit het reguliere onderwijs, alsook voor leerlingen uit Cluster 2- en NT2-onderwijs. We leveren op maat gemaakte lespakketten en er staan muziektolken op het podium die naast het verhaal ook de muziek vertolken.

Kijk hier op de website van Phion voor het overzicht van locaties, data, tijden en voor aanmeldingen.

Op 19 november is er een openbare voorstelling in Amphion Theater in Doetinchem.

Praktische informatie

Speelperiode: november 2023
Doelgroep: groep 3-5 – BO – SBO – SO Cluster 2 – NT2
Duur: 45 minuten
Prijs: €6,- per leerling – cultuurcoaches krijgen €0,50 korting.

Lesmateriaal: 2 voorbereidende lessen met instructiefilmpjes en 1 reflectieles. Op maat gemaakte lespakketten beschikbaar.

Kerndoelen: Naast de kerndoelen kunstzinnige oriëntatie worden ook kerndoelen 40/SO 56 (verscheidenheid & eenheid), 34 (rekening houden met anderen) en Cluster 2: 25 (Taalbeschouwing) behandeld. 

Vervoersregeling 
Lukt het jou niet om voldoende auto’s te regelen om naar de zaal te komen? Het is mogelijk om met korting een bus te regelen. Vanuit beide provincies is een vervoersregeling opgezet.
Voor Overijssel: www.cultuureducatieoverijssel.nl 
Voor Gelderland: www.retourtjecultuurgelderland.nl 

Kleine Neptunus wordt mede mogelijk gemaakt door de Heutink-Foundation, Het VSB-Fonds, Jeugd Podiumkunsten Gelderland, Ars Donandi (Russel-ter Brugge Fonds), Prins Bernhard Cultuurfonds Gelderland, Prins Bernhard Cultuurfonds Overijssel (Staargaard-Van Oostrom Meyjes Fonds), Phonak, het Lira Fonds, Stichting het Gehandicapte Kind en Vluchtelingenwerk Nederland.

Spelers gezocht voor Het Stoere Prinsesje

‘In een land, niet lang geleden,
waar wel duizend bloemen staan,
was er eens een mooi prinsesje,
stoer en lief, ze heette Daan.’

Voor de nieuwe muzikale jeugdvoorstelling Het Stoere Prinsesje zoekt Theater Gnaffel:

MUZIKALE SPELERS (m/v/x)

We zoeken mensen van kleur, met diverse culturele achtergronden, die nieuwe sprookjes willen vertellen aan een jong publiek. Representatie in kinderboeken en jeugdvoorstellingen is ontzettend belangrijk, zodat alle kinderen zich kunnen herkennen in verhalen en kunnen leren hoe de wereld er in z’n volledigheid uitziet.

Het Stoere Prinsesje is een hedendaags muzikaal sprookje over prinses Daantje, naar het gelijknamige verhaal van Louis van Beek. Daan wil geen koningin worden, maar doen waarvan ze zelf echt houdt. Tegen de wil van haar ouders gaat ze op zoek naar haar eigen pad buiten de poorten van het paleis. De voorstelling gaat over moed, keuzes maken en worden wie je bent. Voor jong en oud vanaf 5 jaar.

Regie en script: Shanna Chatterjee / Poppen en coaching poppenspel: Elout Hol / Compositie: Rik Eckhardt / Decor en kostuums: Annelies Michelle Shakison


Wat zoeken/vragen wij?

  • Drie spelers (m/v/x) van kleur (met diverse culturele achtergronden);
  • Affiniteit met poppenspel;
  • Muzikaliteit in de breedste zin van het woord, het bespelen van een muziekinstrument is een pré;
  • Een theateropleiding is geen vereiste, podiumervaring is wel belangrijk; 
  • Zelfstandigheid en flexibiliteit; 
  • Professionele werkhouding.

Repetities vinden plaats vanaf december 2023 t/m 5 februari 2024, 4 dagen per week, waarschijnlijk in midden van het land/Randstad. Speelperiode voorstelling is februari t/m juni 2024 (en daarna t/m december 2024 met name op zondagen en in overleg).

Wat bieden wij:

  • Honorering volgens CAO Toneel en Dans; 
  • Deelname aan Diversiteit & Inclusie teamtraject voorafgaande aan het proces (september – november 2023); 
  • Training poppenspel van Elout Hol (september – november 2023) en bij interesse evt. ook poppen maken.

Selectie/auditieprocedure
Deel 1: video insturen met twee opdrachten (eind maart 2023)
Deel 2: werksessie met artistiek leider Elout Hol en artistieke team (april/mei 2023)

Bij interesse ontvangen we graag je contactgegevens, motivatie (max. 1 A4) en C.V. in pdf. Voor vragen en aanmelden kun je terecht bij Nicolette Klein Bleumink, via nicolette@gnaffel.nl. Aanmelden voor 15 maart 2023. Na aanmelding hoor je zsm van ons of je wordt uitgenodigd voor deel 1 van de auditieprocedure.

Meer info over de voorstelling? Klik hier of bekijk het filmpje hieronder.

Kennismaking nieuw bestuurslid: Marieke van Gent

Sinds kort maakt Marieke van Gent deel uit van het bestuur van Theater Gnaffel. Hieronder stelt ze zichzelf kort voor:

“Mijn naam is Marieke van Gent en ik woon met mijn twee kinderen in Hengelo. Ik ben eigenaar van digitaal projectbureau IT Efficiency, waar we culturele organisaties ondersteunen met I(C)T-projecten. Na jaren bestuursfuncties binnen Ladies` Circle International te hebben vervuld, zocht ik een nieuwe organisatie waar ik mij voor kan inzetten. Mijn affiniteit met de culturele sector bracht me bij deze bestuursfunctie in Overijssel.

In mijn rol als algemeen lid ben ik onderdeel van de besluitvorming van het bestuur. In de eerste maanden is het voor mij vooral veel informatie opdoen en bekijken waar ik kan bijdragen. De activiteiten van Gnaffel spreken me erg aan, omdat ik het heel belangrijk vind dat de jeugd op een eenvoudige mooie manier toegang heeft tot cultureel aanbod. Dan kunnen ze ervaren hoe mooi het is om je even te verliezen in een theatervoorstelling.”

Binnenkort stellen we ook de andere bestuursleden van Gnaffel aan je voor!

Aankondiging: Het Stoere Prinsesje

In seizoen 2023/2024 presenteert Theater Gnaffel de nieuwe voorstelling Het Stoere Prinsesje. Een hedendaags muzikaal sprookje, naar het gelijknamige verhaal van Louis van Beek. Voor jong en oud vanaf 5 jaar.

‘In een land, niet lang geleden,
waar wel duizend bloemen staan,
was er eens een mooi prinsesje,
stoer en lief, ze heette Daan.’

Prinses Daantje wil geen koningin worden, maar doen waarvan ze zelf echt houdt. Tegen haar ouders in gaat ze op zoek naar haar eigen pad buiten de poorten van het paleis. Hoe voel je wat het juiste pad is voor jou? En wat kan je doen als de mensen om je heen een heel ander pad voor jou willen dan jij zelf in gedachten hebt? Over keuzes maken, moed en worden wie je bent.

Lees hier meer of bekijk het presentatiefilmpje.

Te zien in theaters vanaf februari 2024.
Boekingen en meer informatie via STIP Theaterproducties

Sammie on tour!

Na een fijne première in Zwolle speelt onze nieuwe voorstelling Weet je nog, Sammie? nu in theaters door het land.

Weet je nog, Sammie?
Na het verlies van Poes Sammie begrijpt Han er helemaal niks meer van. Hij kan alleen maar huilen. Waar is Sammie? Vrienden Lotte en Klaasje komen Han helpen. Zij nemen hem mee naar magische plaatsen waar ze Sammie hopen terug te vinden. Lukt het Han alsnog om goed afscheid te nemen?

Een hartverwarmende, muzikale voorstelling met kleurrijk poppenspel en magische beelden voor iedereen vanaf 6 jaar.

Kijk hier voor meer informatie over de voorstelling en of de voorstelling ook bij jou in de buurt komt.

GnaffelAtelier Weet je nog, Sammie?