3 vragen aan.. Udo Thijssen

Udo Thijssen ontwerpt het decor voor de nieuwe voorstelling Het Wilde Westen van Calamity Jane, die op 4 februari 2017 in première gaat in Schouwburg Odeon in Zwolle. In deze ‘3 vragen aan…’ vertelt Udo over zijn ontwerp. Het eindresultaat is vanaf februari in de theaters te zien!

1. Kun je vertellen hoe zo’n proces van het ontwerpen van decor bij een voorstelling verloopt?
“Vaak begint het ontwerpen met het lezen van de toneeltekst. Ik zie dan welke scenes er zijn en wat er in die scenes nodig is aan spullen. Vervolgens praten de regisseur en ik over de voorstelling. Wat voor ideeën heeft zij allemaal? En wat voor een ideeën heb ik? We gaan dan ‘brainstormen’. Daarna ga ik op onderzoek uit. Ik zoek ter inspiratie plaatjes op in mijn kunstboekencollectie en zoek naar informatie op het internet over het Wilde Westen en Calamity Jane.

Als ik alles bij elkaar heb, ga ik aan de slag met een maquette. Vaak is dit een schetsmaquette. Ik maak dan een soort van doos die een theaterzaal is in het klein. Ik ga daar een beetje in werken met kleine stukjes hout, touw, karton en verf. Ook heb ik een klein poppetje dat ik gebruik en in het kleine theatertje zet om te zien of de verhoudingen met een mensfiguur nog wel kloppen. Die schetsmaquette is een beetje slordig, want het is een schets, maar geeft al gauw een goed idee van wat ik wil maken.

Met de schetsmaquette ga ik naar de regisseur en de decorbouwer om te zien wat zij vinden van de eerste kleine spullen die ik heb gemaakt. Als we erover hebben gepraat, begin ik opnieuw met een maquette, maar dan eentje die netjes is en het echte ontwerp gaat zijn. Ik maak alles opnieuw en voeg er decor en spullen aan toe. Ook hierbij houd ik telkens dat kleine poppetje naast de spullen die ik maak om de verhoudingen in de gaten te houden. Uiteindelijk is het ontwerp af en kan ik het tonen aan iedereen die meedoet aan de voorstelling.”

2. Dit is de maquette van het decor van Het Wilde Westen van Calamity Jane. Hoe kwam je op het idee voor dit ontwerp?
“Het verhaal speelt zich af in een theatertje en de voorstelling is ook te zien in het theater. Ik moest dus een theatertje maken voor in het theater. Hierbij ging ik uit van wat er te zien is achter de schermen van een theater en maakte dat tot een ontwerp voor op het speelvlak. De personages voeren ons in dat theater-in-een-theater al vertellend mee naar het Wilde Westen, dus probeer ik er ook voor te zorgen dat de spullen zo gebruikt worden dat ze het Wilde Westen kunnen voorstellen.”

3. Kun je de maquette nog iets verder toelichten?
“De regisseur wilde graag dat er spulletjes uit de lucht naar beneden konden zakken. Vandaar dat ik veel touwen gebruik in mijn ontwerp. Als versiering, maar ze kunnen ook gebruikt worden om dingen te laten zakken en op te hijsen.”