Online afstuderen tijdens corona

Online afstuderen in coronatijd. Zo hadden Lotte en Valerie het van tevoren niet bedacht. Maar bij de pakken neer zitten, doen ze niet aan. Onze talenten gaan door! Valerie de Ridder en Lotte Visser gaan eind juni afstuderen in digitale vorm: films met amateurspelers, kinderen en poppen. Nieuwe theatermaker Rosalie-Anne heeft een film gemaakt van haar eindvoorstelling ‘Kijk je in mijn hoofd’ die niet gespeeld kon worden in maart/april. Deze wordt in september getoond en zo mogelijk gespeeld.

Geloof in jezelf
Lotte: “Mijn afstudeervoorstelling gaat over geloven. Geloven in jezelf, in een ander, in een religie, in kunst… Het zoeken naar houvast. Ik werk met vijf enthousiaste spelers met wie ik deze thema’s probeer te onderzoeken. Op dit moment repeteren we iedere week digitaal en geef ik de spelers steeds een opdracht mee. Ze maken bijvoorbeeld een filmpje, tekst of scène aan de hand van de thematiek. We reflecteren op de resultaten tijdens de digitale repetities en nemen die mee als materiaal. Zodra het weer mag, gaan we naar buiten en zetten we het verzamelde materiaal om in een voorstelling. Het wordt een theatrale route door de natuur waarin het publiek – uiteraard op 1,5 meter afstand – op zoek gaat naar houvast. Want hoe vind je houvast als de grond onder je voeten is weggeslagen? Hoe vind je die vaste grond weer terug in het nieuwe normaal?”

Hoe word je dapper?
Valerie: “Hoe word je dapper? Deze vraag ga ik met kinderen in de leeftijd van 6 tot en met 9 jaar onderzoeken. Het wordt een digitale voorstelling over de growth en de fixed mindset. Growth is de overtuiging dat je talent kunt ontwikkelen en fixed is de overtuiging dat je kwaliteiten vast staan. Via video’s en videobellen geef ik opdrachten aan mijn spelers en houd ik contact. Afgelopen week heb ik een videogesprek met de spelers gehad en ze waren enthousiast dat ze poppen van Theater Gnaffel mochten bespelen. Woensdag gaan we los en ik begin aan het laatste onderdeel van mijn opleiding Docent Theater (NHL-Stenden).”

Kijk je in mijn hoofd
Rosalie-Anne: “Je wordt geboren, je groeit op en voor je het weet ben je in gevecht met het leven. Totdat de tijd je inhaalt en je dwingt om stil te staan. ‘Ken je dat? Je raakt verstrikt in je gedachten en stikt door zoveel lucht. Ik snap niks van tijd en ik ben altijd bezig met ‘wat als’. Om nog maar te zwijgen over wat jij allemaal niet vindt. In ‘Kijk je in mijn hoofd’ ervaar je door een route op locatie mijn zoektocht naar ‘leven’. Via het kinderlijk verlangen naar een verlangen met een eind.’