De week van… Aniek en Yalan

Wij zijn Yalan Lips en Aniek Stokkers, de twee actrices van de voorstelling Joep! van Theater Gnaffel. Naast ons werk bij Gnaffel zijn wij beiden als freelancer actief in de theater –en muzieksector. Hieronder beschrijven wij een week uit ons leven.

Maandag 26 december
Terwijl Aniek deze dag genoot van een kerstbrunch bij haar familie, was het voor Yalan alweer tijd om te werken. Na een kerstontbijt bij de schoonfamilie stapte zij in de trein naar Amsterdam, om vervolgens de auto te pakken naar het zuiden van het land. Daar speelt zij vandaag een gethematiseerde dinershow. De werkdag begint om 15 uur met de grime. Na de grime wordt er gegeten. Vervolgens start om half 5 de soundcheck, zodat stipt om 17.00 uur de eerste van twee voorstellingen kan beginnen. De dinershow gaat over een Italiaanse familie met een Italiaans restaurant, en vanzelfsprekend komen alle Italiaanse ballads en klassiekers voorbij. Het restaurant was beide shows volledig uitverkocht en de avond was extra bijzonder vanwege het kersttintje. Na de tweede voorstelling kon Yalan weer terug naar Amsterdam, waar ze Tweede Kerstdag afsloot met een serie op de bank.

Dinsdag 27 december
Aniek zat na de kerst op dinsdagochtend met een kopje koffie in de trein van Utrecht naar Zwolle. Vandaag stond de eerste repetitiedag van Cirque de la Decadence op de planning, een nieuwe voorstelling van Theater The Young Ones waar ze in gaat spelen. De repetitie begint traditioneel op z’n Young Ones: met een fysieke mimetraining waarin het lichaam, de ruimte en de groep centraal staan. De cast van de voorstelling bestaat dit keer uit ruim 50 jongeren, aangevuld met 8 professionals, waaronder Aniek. Na de training hebben we gewerkt aan het zetten van de eerste vijf scenes. Het is een vluchtig traject, want de voorstelling gaat een maand later al in première. Reden genoeg dus om hard en snel te werk te gaan.

Na deze repetitie ging Aniek nog even snel langs Gnaffel om het decor voor Joep! in te laden voor de volgende dag en met een bus vol poppen reed ze terug naar Utrecht.

Woensdag 28 december
Woensdagochtend vertrok Aniek vanuit Utrecht met de bus decor naar het Amstelveens Poppentheater. Daar was Yalan ook al gearriveerd, en die stond haar met een kopje koffie op te wachten. Het theater bleek ontzettend leuk en sfeervol. We werden enthousiast ontvangen door eigenaresse Myrthe en technicus Joris. We hadden iets eerder afgesproken, want de voorstelling zou worden gefilmd. Dus leek het ons wel fijn om van tevoren nog even een doorloop te doen, zodat de cameramannen goed inzicht hadden in de voorstelling. Na de doorloop kwam het publiek binnen en voor een zaal vol kinderen en hun familie speelden we Joep!.

Na afloop bespraken we de voorstelling nog even met onze regisseur Mark Haayema, die er na lange tijd weer eens was om te kijken. Het was voor onszelf heel goed om te voelen dat de voorstelling zo gegroeid is sinds de première en dat het vele spelen zijn vruchten afwerpt. Ook Mark was gelukkig tevreden en met een goed gevoel verlieten we het theater, terug naar Utrecht en Amsterdam.

Donderdag 29 december
In tegenstelling tot het vaak vroege opstaan tijdens de tournee van Joep!, kon Yalan deze dag uitslapen. Vandaag was het namelijk tijd voor een klus met haar zangtrio, waarmee ze door het hele land te boeken is en optredens verzorgt. Ze moest om 16.30 uur aanwezig zijn in een café/restaurant in Tilburg, waar ze met haar collega’s een avondvullend muzikaal optreden zou verzorgen. Na het aansluiten van de installatie, de soundcheck en de maaltijd, begonnen ze om 18.15 uur met zingen. Een mix van kerst en pop/soul nummers (denk aan Michael Jackson en Stevie Wonder). Het publiek was enthousiast en positief. Om 21.30 uur was Yalan klaar, waarna ze nog even een bezoek aan haar ouders kon brengen, die daar in de buurt wonen!

Vrijdag 30 december
Joepie! Vandaag was het opnieuw tijd voor Joep!. Met frisse moed ontmoetten Yalan en Aniek elkaar die ochtend in Utrecht, om aan de wereldreis naar Gent te beginnen. Joep! stond in Gent als onderdeel van het Spekken Festival, een jeugdtheaterfestival. Het was druk op de weg. Waarom, vraag je je af, het was immers 30 december. Wat doen al die mensen op vrijdag om elf uur op de weg? Met enige vertraging arriveerden wij in theater de Tinnenpot in het centrum van Gent. Soms is het best spannend om met een enorme decorbus door de kleine steegjes van een stad te rijden. Gelukkig stond de bus na een aantal keer steken en achteruit uiteindelijk op zijn plek.

We werden binnengelaten door twee vriendelijke technici. We begonnen gelijk met het uitpakken en opzetten van ons decor, terwijl zij ons lichtplan uitwerkten. We liepen goed op schema en de organisatie van Spekken kwam vertellen dat de zaal vrijwel uitverkocht was. Goed nieuws dus! De Vlaamse kinderen waren aandachtig en rustig aan het kijken, en wilden na de voorstelling maar wat graag met de poppen van Gnaffel op de foto. Naast gewoon publiek zat er bij deze voorstelling ook een kinderjury in de zaal. Deze jury voorziet alle voorstellingen van het Spekken festival van een cijfer, waarna uiteindelijk een winnaar wordt gekozen. Nu maar duimen dat ze van Theater Gnaffel genoten hebben. Na de voorstelling hebben we snel opgeruimd en ingeladen, want we hadden nog een reis van 3 uur voor de boeg.

Zaterdag 31 december
Aniek heeft ook nog een eigen jeugdtheatercollectief, T.H. de Wei, waarmee ze met 3 anderen in het artistieke team zit. Het leek T.H. de Wei handig om op oudejaarsochtend nog een bestuursvergadering te plannen. Tijdens deze vergadering werden de nieuwe plannen voor het volgend seizoen aan het bestuur gepresenteerd en de actiepunten afgewerkt. Na afloop was het tijd voor een oliebol.

Yalan had het deze middag beter bekeken en ging naar de film Nocturnal Animals, geregisseerd door Tom Ford. Ze had er goeie verhalen over gehoord en niets bleek minder waar, want de film maakte veel indruk. Het was zo gefilmd en geacteerd dat het Yalan sinds langs tijd weer eens het gevoel gaf dat ze de gebeurtenissen zelf zou kunnen meemaken. Daarbij was de koppeling tussen het fictieve leven en de realiteit heel mooi gelegd. Een aanrader dus, en altijd fijne inspiratie voor een actrice.

Na de vergadering en de film was het oudejaarsavond, oftewel eten en drinken bij vrienden, champagne om 12 uur, vuurwerk en oliebollen!

Zondag 1 januari
Wat kan je beter doen op 1 januari dan in je joggingbroek op de bank liggen met Netflix, een kop thee en okee vooruit, nog een oliebol. En zo geschiedde.

Reacties via Facebook

Reacties