GnaffelAtelier Weet je nog, Sammie?

MultimediaAtelier

In het MultimediaAtelier vind je veel beeldmateriaal. Filmpjes die je een blik achter de schermen geven, of trailers van voorstellingen. Bij Weet je nog, Sammie? is er ook een podcast, gemaakt door Mette Bunskoek.

OntmoetingsAtelier

Opdracht: Afscheidskado

Je hebt vast wel eens afscheid moeten nemen. Van een oma of opa. Of misschien wel van een huisdier, net als Han. Of van het land waar je woonde, je huis. Van je lievelingsjuf of een beste vriend.

Heeft het je boos gemaakt, verdrietig? Mis je diegene nog steeds of hebt je last van heimwee?

De mol zei andersom, andersom!
Verander verdriet in blijdschap.
Ben niet boos maar blij.
En maak van heimwee iets moois.

Organiseer een klein feestje in de klas. Tijdens het feestje maakt iedereen een afscheidskado. Een doosje gevuld met de mooiste herinneringen aan de persoon, dier of plek waar je ooit afscheid van moest nemen.

Printvel doosje afscheidscadeau

OntwerpAtelier

Het OntwerpAtelier is de plek voor je eigen creaties. Je kunt zelf met de opdrachten aan de slag, of samen met anderen. Alles wat je bedenkt, ontwerpt en maakt komt uit jouw hoofd.

Opdracht: ik denk dat...

Je kan vast al een beetje lezen! En schrijven misschien. Je weet ook al veel. Dat de aarde rond is bijvoorbeeld, dat een vis niet kan ademhalen op het land en dat in de herfst de bladeren van de bomen vallen.

En je blijft je best maar doen. Je luistert, je leert, je ontdekt en weet zo elke dag meer en meer.

Maar er zijn ook dingen die niet te snappen zijn. Je leert ze niet thuis of op school. Han begrijpt er niets van. Van de dood. Wat is dat eigenlijk? Waarom is Sammie dood? Waar is hij dan? Is hij er gelukkig?

Zijn er dingen die jij niet snapt? Waarom je vader maar niet begrijpt wat je bedoelt bijvoorbeeld. Of waarom je zus je altijd pest en je haar toch ook lief vindt. Waarom je maar niet stil kan blijven zitten op je stoel. Waarom je soms ’s avonds niet in slaap kan vallen.

Wat zou de oplossing kunnen zijn? Denk er maar eens over na. In je hoofd kan je namelijk de beste dingen verzinnen. Oplossingen die je kunnen helpen. Het troost je, maakt je blij of geeft je hoop. Het is een heel kostbare plek in je hoofd, daar waar jouw oplossingen zitten. Een plek die trouwens nooit vol raakt.

Wij zijn nieuwsgierig. Schrijf je vraag op het vel en laat je oplossing zien in de wolk. Je mag je oplossing opschrijven, maar ook tekenen of een foto of plaatje erbij plakken.

Printvel ‘Ik denk dat..’

Opdracht: mijn wereld

Hoe ziet jouw wereld eruit? Welke plekken, mensen, dieren of spullen waar je van houdt zijn daar allemaal? Zijn ze dichtbij of ver weg? Zie je ze vaak of nooit meer?

Je kan je wereld vullen met tekeningen, foto’s en plaatjes.

Printvel ‘Mijn Wereld’

OnderzoeksAtelier

Het OnderzoeksAtelier ligt vol vragen. Vragen van ons aan jou en andersom. Ze kunnen gaan over de voorstelling, over het verhaal of over jezelf. Ze kunnen makkelijk zijn of moeilijk. Soms vinden we antwoorden, maar soms ook niet.

Hier kan je wanneer je wilt naar de Padlet van het GnaffelAtelier. Daar kan je je vragen achterlaten en wij doen ons best deze te beantwoorden

Gesprek

Ga met de klas in een kring zitten. Dat is fijn, want dan kan je elkaar allemaal goed zien als jullie in gesprek gaan. We hebben een aantal vragen voor jullie bedacht. Het zijn vragen waar niet altijd een antwoord op gevonden kan worden. Dat hoeft ook niet. Het is vooral belangrijk dat je er over nadenkt en met elkaar over praat. Het is wel belangrijk dat je elkaar goed laat uitpraten en dat ieders mening telt.

  • Is alles in het leven te snappen?
  • Moet je altijd als iets moeilijk is flink zijn?
  • Zijn er onderwerpen te groot voor je hoofd?
  • Kunnen ouders alle kinderproblemen oplossen?
  • En wat zijn dat eigenlijk; kinderprobleempjes?
  • Mag je geloven in wat je zelf bedenkt?

Via deze link zijn meer lesmaterialen te vinden die ondersteunen en inspireren bij debatteren en filosoferen met kinderen in het primair onderwijs.