JSO De Vuurvogel en Gnaffel spelen ‘Peer Gynt’

Op maandag 4 april spelen Jeugdsymfonieorkest De Vuurvogel en Theater Gnaffel Peer Gynt voor het basisonderwijs in Zwolle. Er worden twee voorstellingen gespeeld, om 11.00 uur en 13.00 uur, in Theater De Spiegel. Het verhaal van Peer Gynt, geschreven door Henrik Ibsen en op muziek gezet door Edvard Grieg, wordt verbeeld door de poppen van Gnaffel en verteld door Janpieter Boudens. Het bijna 100 tellende Jeugdsymfonieorkest vertolkt de wereldberoemde muziek van Grieg. Een bijzondere samenwerking!

Het Jeugdsymfonieorkest is inmiddels een vertrouwde verschijning op diverse podia in de stad. Twee jaar geleden is het orkest begonnen met de organisatie van educatieve projecten voor leerlingen van de basisscholen. Doel van die projecten is vooral om jonge kinderen vertrouwd te maken met “klassieke” muziek én om ze te stimuleren zelf een instrument te gaan bespelen. Dit jaar wordt er intensief samengewerkt met Theater Gnaffel.

De uitvoeringen in De Spiegel zijn eigenlijk alleen het laatste onderdeel van het project. In de periode die daaraan vooraf gaat gaan jonge leden van het orkest op bezoek bij de deelnemende basisscholen en geven daar twee “lessen”. In die lessen vertellen ze over het orkest en de verschillende instrumenten, ze laten de instrumenten zien en horen én ze studeren liedjes in die bij de uitvoeringen door iedereen kunnen worden meegezongen. Theater Gnaffel geeft ter introductie een workshop “Trollenpoppen maken” aan leerlingen van de basisscholen. De poppen die gemaakt worden spelen vervolgens weer een rol bij de slotconcerten.

Daarnaast werken ook Meesters-in-Muziek mee, een groep docenten die een muziekles methode heeft ontwikkeld: “Eigenwijs Digitaal”. Een deel van die methode gaat specifiek over dit project. Participerende scholen mogen drie maanden gratis gebruik maken van het materiaal.

Vrije kaartverkoop voorstellingen
Op 4 april zijn de zaal en het eerste balkon gereserveerd voor de leerlingen van de basisscholen. Het tweede en derde balkon zijn beschikbaar voor andere belangstellenden. Kaarten kun je bestellen via de website www.zwolsetheaters.nl, telefonisch via 0900-1435 (€ 0,45 per minuut; ma-vr 9.00-21.00 uur, za & zo 10.00-20.00 uur) en aan de kassa in Café Foyé / Odeon (dagelijks vanaf 10.00 uur). Een half uur voorafgaand aan de concerten wordt er een korte inleiding gegeven over het totale project.