Theater Gnaffel gaat stoppen

Theater Gnaffel heeft aangekondigd te stoppen met het maken van voorstellingen. Per 1 juli 2024 stopt het gezelschap na ruim 35 jaar. Gnaffel werd opgericht in 1987 in Zwolle en geldt sinds die tijd als een toonaangevend poppentheater-gezelschap in Nederland met prijswinnende producties zoals De Worstelaar en De Hompelaar. Voorstellingen werden gespeeld in theaters en concertzalen, op scholen en festivals. Elout Hol, artistiek leider, poppenmaker, poppenspeler en regisseur en Dorret Pinkster, artistiek coördinator en coach jonge theatermakers, zijn de oprichters en artistieke leiding van het gezelschap.

Voorstellingen vol eigenzinnigheid, fantasie, poëzie en humor wisten zowel jong als oud te raken. Elout Hol heeft vanaf het begin een uitgesproken en eigen speelmethode en theatertaal ontwikkeld, hartstochtelijk en authentiek. In 2013 won hij voor zijn poppenspel de ‘Gouden Krekel’ (de belangrijkste prijs in het jeugdtheater) voor ‘meest indrukwekkende podiumprestatie’.

Uit het juryrapport:
“Elout Hol is een buitencategorie in het poppentheater; via zijn poppencreaties meet hij zich al jaren op het podium een ‘meervoudige persoonlijkheid’ aan. Hij bezit een fenomenale techniek, waarbij hij zich volledig ten dienst stelt aan zijn poppen. Elout transformeert mee in kwetsbaarheid, brutaliteit en prachtig geschakeld spel tussen interieur en exterieur. Na 25 jaar vakmanschap lijkt Elout zich nog altijd te kunnen verdiepen in zijn fabelachtige techniek en brede spectrum aan bonte poppen.”

In de afgelopen 37 jaar heeft Gnaffel 60 verschillende producties gemaakt en gespeeld, in Nederland, de Benelux en daarbuiten, waarvoor Elout alle 370 poppen zelf met liefde vervaardigde. Ook was hij in de meeste voorstellingen zelf te zien als speler. In het begin speelde Elout hoofdzakelijk solovoorstellingen, zoals De Pottenkijkster en Durven in het donker. Vanaf 2002 stond hij op het toneel samen met professionele acteurs en de laatste jaren ook met jonge theatermakers. De laatste jaren richtte hij zich steeds meer op het regisseren.

“Een beetje zoals de golven in de branding van de zee regisseerde Elout Hol hen. Zwierig wervelen poppen, acteurs, attributen en decorstukken om en over elkaar heen.” (Recensie ‘Het zand van gisteren’, Theaterkrant 13 oktober 2023)

We willen onze fans en trouw publiek, collega’s, partners en alle jonge theatermakers die we hebben begeleid, vanuit ons hart bedanken voor hun bezoek, support en inspiratie. Wij nemen voor nu afscheid van een periode in ons leven. In het besef dat dit niet pijnloos zal zijn maar terugkijkend met dankbaarheid en liefde voor alles wat we hebben gegeven en gekregen.

Elout Hol en Dorret Pinkster

Lees hier ook een interview met Elout en Dorret over het stoppen van Gnaffel in De Stentor