Het beeld vormen of vorm te geven? (Jacqueline)

Ik ben Jacqueline van Eeden, theatervormgever.  Ik ben bezig de voorstelling ‘Gedonderdag’ vorm te geven. Of eigenlijk kun je beter zeggen dat ik het beeld vorm van wat je ziet tijdens de theatervoorstelling: het decor, de kostuums en de rekwisieten. Dat bedenk ik en maak ik, of laat ik maken. En bij deze voorstelling werk ik ook met Elout samen aan de poppen.

Goed, wat heb ik gedaan?

Ten eerste het decor: eerst een idee, dan een maquette en dan de maquette omzetten naar een decor op theaterformaat.

Voor het decor heb ik het landschap van het hoge Noorden als uitgangspunt genomen, waar de verhalen van de Edda, waar de voorstelling op gebaseerd is, hun oorsprong hebben. Het landschap, omdat we de godenwereld van de Edda door de acteurs in ‘Gedonderdag’ letterlijk laten maken, wil ik dat dat zichtbaar in het decor tijdens de voorstelling plaatsvindt. De acteurs laten die wereld, dat land ontstaan.

Dit idee heb ik gecombineerd met een oude foto die ik op internet zag van een stel in een lappentent. Een stel in een primitieve stoffen hut met palen, de achterwand bestaande uit lappen. Zoals Gienke Deuten (regisseur) over deze te maken voorstelling ooit zei: “Ik wil een gevoel van bij elkaar zitten en verhalen vertellen, zoals rond een kampvuur zitten overbrengen”. Daar deed deze tent van lappen mij aan denken.

Daarna de maquette:
Naar de stoffenwinkel! De kleuren van het land dat ik voor me zag, ben ik gaan zoeken in stoffen. Met de stof naar huis en in de maquette heb ik een soort wandkleedje gemaakt met het landschap van het Hoge Noorden als uitgangspunt.

maquette gedonderdag

Eerst moet ik zelf tevreden zijn over de maquette en dan ga ik ermee naar Gienke.  Soms moet er na onze gesprekken nog van alles veranderen, nu waren het slechts details.

En dan het echte decor!
De vertaling van een 20 cm x 40 cm doekje uit de maquette naar een groot  theaterdoek van 5m x 10 m. Uitrekenen hoeveel stof ik van alle dessins nodig heb, de stof kopen, de stukken stof eerst brandvertragend laten spuiten. Dit laatste om aan de regelgeving omtrent de brandveiligheid in het theater te voldoen. De stof voelt na het spuiten vies aan!

Vervolgens kan het echter maakwerk beginnen, met behulp van Ingrid! Knippen, naaien en verven.

Zo’n groot doek naaien is best een lastig klusje. 

IMG_4135

Een naaimachine heeft zo zijn beperkingen!

IMG_4146

De poppen maak ik samen met Elout. Voor de zomer heeft Elout al flink wat gekleid, mallen gemaakt en de koppen in rubber afgegoten. En ik heb de Godenzonen al harige lijven gegeven.

Nu nog uitzoeken of we de koppen zo laten of dat ze geverfd gaan worden?

elout aan het werk jacq pop

De vormgeving is bijna klaar, nog even doorwerken… Op de première is alles wat je hier op foto ziet echt af!